Recension DT
Sedan den första uppsättningen av Cykelakuten har det nu gått 20 år och i fredags kväll hölls den för trettonde året på regementesområdet i Falun. Årets premiär av “Trumpen på cykelakuten” i Dalasalen blev en skrattfest med kaxiga politiska referenser och dråplig improvisation.
Skådespelarna Tommy Andersson, Gunilla Hammar och Pigge Hesselman (fr.v.) underhåller med stort engagemang. Foto: Olle Ekman
Trumpen på Cykelakuten
Dalasalen, Falun, 29 juni
Publik: 200
Betyg: 4
Den mycket nishade konstformen fars, på engelska ofta kallad för “slapstick”, är något som ligger den äldre generationens svenskar varmt om hjärtat. Tyvärr tillhör inte jag den generationen och viker mig sällan dubbel utav den typen av”under bältet”- humor. Dock har varje komisk konstform sin egna charm och sitt sätt att förmedla humor på, något som blir tydligt med åren om man inte skyler sina sinnen alltför strängt.
Marie Kallursén och Gunilla Hammar i föreställningens inledning. Foto: Olle Ekman
Trumpen på cykelakuten ger oss som vanligt karaktärerna Nisse och Lisa med deras taffligt skötta cykelverkstad. Manuset, skrivet av Pigge Hesselman, flörtar tydligt med Donald Trump och dennes labila lynne. Detta blir som allra tydligast när Pigges karaktär Nisse Olsson får storhetsvansinne påhejad av Lisa.
Efter att missat möjligheten att bli ordförande för cykelhandlarnas riksförbund byter Nisse bana och försöker istället piska upp stämningen som uppblåst pamp i en medborgarrättsrörelse. Det är nämligen någon som tycks ha stulit massor av cyklar utanför Nisses cykelverkstad, en nyckeldetalj i föreställningens handling.
Karaktärerna Nisse och Rask dividerar fram och tillbaka. Foto: Alexandra Stålfors
Interaktion med en livepublik har sina utmaningar. Här lyser skådespelarna som allra starkast, i synnerhet Pigge Hesselman. För det är när saker inte flyter perfekt som det blir allra roligast, till exempel när Pigge av misstag råkar spotta ut sina löständer och tvingas gräva fram nya ur sin scenkostym. Här kommer rutin, tajming och känsla för publiken in i bilden, något som kännetecknar hela showen. Publiken dras med och stämningen i Dalasalen höjs för varje minut.
Publiken bjöds på många skratt i Dalasalen. Foto: Alexandra Stålfors
Det är kul att se att klassisk fars kan blandas med moderna grepp såsom nutida snackisar i samhället. De politiska referenserna till USA tar inte på något sätt över men finns hela tiden med på ett smart sätt. Stort engagemang och publikkontakt lyfter detta till ett högt betyg.
Olle Ekman