Rutinerade aktörer Kurt Sävström, Ann-Cecilia Thenander och Christer Halfvarsson. Foto: PeO Karlström
En kal sjukhussal, två sängar, tre dörrar, en garderob, två tavlor och några stolar. Det är miljön i komedin “Släkt var det här” av Pigge Hesselman. En miljö som under två timmar fylls av släkterna Rantula och Enkvist från byn Svärdviken någonstans utanför Falun.
Två släkter som under minst 60 år haft en strid mellan sig utan att riktigt veta varför. Det har bara blivit så och fejden har gått i tradition.
Huvudrollsinnehavarna John-Erik Rantula (Christer Halfvarsson) och Sven Enkvist (Pigge Hesselman) hamnar i varsin sjukhussäng efter en trafikolycka, lyckligt ovetande om att sängkamraten är en bitter fiende.
– Livet är bra misslyckat om man inte spöat upp en Enkvistare, förklarade John-Erik och det angav tonen i hela komedin.
Sven, som inte varit i Svärdviken på decennier, förstår inte varför släkterna bråkar, och vill att släkterna ska gräva ner stridsyxan för alltid.
I grunden har komedin en allvarlig underton. Idiotin att bråka utan att veta varför och sjukvårdens brister eller möjligheter belyses på ett humoristiskt och stundtals riktigt proffsigt sätt.
När inhyrda sjukgymnasten Valma Korpela (Sari Ahonen) från Finland med fart och fläkt träder in i handlingen ekar skratten högt i Kulturhuset Tio14. På några sekunder har hon bryskt vänt ut och in på Rantula junior och berättat varför på klingande finska. Onekligen komedins bästa inslag.
Kurator Torhild Junkerstråle (Ulla Sundqvist) lever kvar i det flummiga 70-talet. Med kärlek och vackra ord löser hon det mesta. Till sin hjälp har hon de två gosedjuren Gunnar och Elin. Döpta efter Dalarnas landstingsråd Gunnar Barke och Elin Norén.
Krama dig trygg är botemedlet mot både sjukdomar och släktfejder.
Gosedjuren Elin och Gunnar tillsammans med Ulla Sundqvist och Pigge Hesselman. Foto: PeO Karlström
När hon efter stor möda och stort besvär får ner båda släkterna sittande på golvet för en stund av ro och kärlek börjar decennier av aggression så smått lösas upp.
Men en förväxling eller ett förlupet felaktigt ord får släktfejden att blixtsnabbt blomma upp på nytt. Huvudpersonerna John-Erik och Sven dras ständigt mellan hopp och förtvivlan.
Komedin innehåller, som sig bör, massor av förväxlingar och dråpliga kommentarer, som lockar till skratt och aktörerna förstärker bilden med sitt kroppsspråk.
Pigge Hesselman har plockat ihop en ensemble som består av garvade lokala aktörer med massor av rutin. Något av de grå tinningarnas charm lyste upp scen och detsamma kan sägas om premiärpubliken i salongen som skrattade gott åt alla dråpligheter.
Frågan är om gosedjuren Gunnar och Elin grävt ner stridsyxan för alltid i Svärdviken – tveksamt.
Traditionens makt kan ibland vara starkare än förnuftet.
Vad: “Släkt var det här”
Var: Kutlurhuset Tio14
Publik: Ca. 250 personer
Betyg: 3 av 5
PeO Karlström
www.dalademokraten.se